גיוון תעסוקתי בענף ההייטק – שילוב שעושה טוב לכולם

גיוון תעסוקתי הוא נושא מאוד חם כיום בעולם ההייטק. יותר ויותר חברות מבינות את הערך המוסף של שילוב אוכלוסיות שהן בתת-ייצוג ושילוב אנשים עם מוגבלויות בפרט. הדדיות חברתית ותרומה לקהילה הן חלק מהסיבות שחברות פונות לשילוב אנשים עם מוגבלויות, אך לא רק – מנהלים רבים מבינים כי הערך המוסף של פעילות זו מתבטא גם במחוברות של העובדים לחברה ולחזונה. בכתבה הבאה >>

סיגל גוטרזון, פסיכולוגית ופעילה בעמותת ITwork לשילוב בעלי מוגבלויות בענף ההייטק, נמצאת בתחום כבר מעל לעשור ומכירה אותו היטב. "שילוב אנשים עם מוגבלויות הוא אתגר גדול מאוד בענף ההייטק" מסבירה סיגל "ענף ההייטק מזוהה עם תכונות מאוד חזקות ומובילות – מחפשים אנשים יעילים ומוכשרים וגיוסים רבים נעשים דרך קשרים כדוגמת 'חבר מביא חבר'. לכן, הכנסת עובד חדש בעל מוגבלות לחברת הייטק היא אתגר לא פשוט, לשני הצדדים".

סיגל החלה את דרכה בתחום בשנת 2000 ובמשך הזמן פיתחה תכנית שיקומית הפונה לענף ההייטק. בשנת 2010 החלה בשיתוף עם שי סולומון דיירקטור ומנהל תחום מוצרי הקצה בחברת צ'קפוינט בתוכנית "שיקום טק"- שיקום בעזרת ההייטק - אנשים עם רקע טכנולוגי שהשתלבו בהתחלה במשרה חלקית ואח"כ במשרה מלאה בצוותים.

ב-2013 הצטרפה סיגל לעמותת ITwork שנוסדה ע"י מנכ"לית העמותה יפעת ברון במטרה לשנות את מפת התעסוקה בישראל ע"י מתן הזדמנויות לאוכלוסיות מרוחקות מעולם התעסוקה. "עם הזמן גיליתי שבהייטק יש הון אנושי יוצא מן הכלל וחברות שמחות לקדם שילוב אנשים עם מוגבלות בחברתם."

"חברות פונות להעסקת אנשים עם מוגבלות מכמה סיבות. הסיבה העיקרית היא הענקת דוגמה של התחייבות הדדית ותרומה לקהילה." עם זאת, מדגישה סיגל  "תהליך שילוב עובד בעל מוגבלות בחברה דורש זמן וסבלנות משני הצדדים. לצערי, אני מכירה מקרים רבים בהם שילוב זה לא הצליח. למה? בחלק מן המקרים, בתחילת הדרך יש הרגשה כי השילוב מוצלח, העובד מאושר שמצא מקום עבודה שמוכן לקלוט אותו ועושה מאמצים רבים לצורך כך. מנגד, החברה מרוצה שהצליחה לתת בית לעובד בעל מוגבלות. עם הזמן והשגרה השוחקת, המוגבלות של העובד באה יותר ויותר לידי ביטוי ותופסת נפח משמעותי הדורש התייחסות רבה יותר והבנה מצד המעסיק. לכן, לדעתי יש צורך בליווי של מתווך לאורך טווח ארוך של התהליך ולא רק בתחילתו."

סיגל מספרת שאם לאחר תקופה מסוימת, החברה המעסיקה מבקשת לסיים את ההתקשרות עם אותו עובד,אפשר לסייע לעובד להפנים ולקבל זאת. זהו מצב לא נעים כמובן לסיים העסקה של עובד בעל מוגבלות, אך סיגל טוענת כי זו סיטואציה אפשרית ועדיפה על פני לא לנסות בכלל. "מהיכרותי את המועמדים, מצבים אלו פחות קשים מאשר חברות שפשוט מתעלמות – אי שילוב מוצלח במקום עבודה זה משהו שחלקנו ואף רובנו חווינו והוא דבר טבעי לחלוטין, אך כאשר מועמד לא מקבל בכלל פניות והזדמנות מהחברות השונות, זה יותר בעייתי לו ולנו כחברה, כי ההתייחסות אליו היא כאל מודר ושונה. סיגל ממשיכה "יש המון סיפורי הצלחה. ישנם מועמדים שלאחר תקופה מסוימת של הסתגלות והשקעה, מרגישים בנוח במקום עבודה, מביאים תועלת רבה מאוד מבחינה פרקטית, ועוד משהו" סיגל אומרת כאילו בסוד "בסוף, המועמדים האלה הם העובדים הכי נאמנים ולויאליים לארגון."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"שילוב אנשים בעל מוגבלות הוא אתגר לא פשוט, אך בסופו הוא משתלם לשני הצדדים." סיגל גוטרזון

עפ"י דו"ח של משרד המשפטים שיצא לאור בשנת 2017 וכלל בתוכו יותר מ-4 מיליון אזרחים בני 20-64, מסתבר כי רק 51% מבין האנשים עם מוגבלות מועסקים לעומת 79% מקרב אנשים ללא מוגבלות. הנתון המדאיג יותר הוא ש 58% מן האנשים עם מוגבלות חמורה ו-35% מן האנשים עם מוגבלות מתונה אינם שייכים כלל לכוח העבודה במשק, כלומר מובטלים. ניתן לנתח לעומק ולפלח לפי מגזרים, שנות השכלה ופרמטרים נוספים, אך בסופו של דבר המסקנה תהיה אותה מסקנה – שילוב אנשים עם מוגבלות ככוח עבודה במשק הוא נמוך מאוד ודורש שיפור.

שירלי הילינגר, סמנכ"ל משאבי אנוש של חברת סיטי ישראל מוקירה מאוד את היתרונות של שילוב אנשים עם מוגבלות בחברה. למעשה, מבחינתה מדובר בחובה של כל ארגון לתת אמון והזדמנות אמיתית לאוכלוסיה זו ובכך להפוך את כולנו לחברה טובה יותר. "חברת סיטי פועלת לשילוב אנשים עם מוגבלויות ברמה הגלובלית" מספרת שירלי "ארגון כיום לא יכול להרשות לעצמו לא להיות פעיל בתחום השילוב של אנשים עם מוגבלויות. הגיוון מעצים לא רק את המועמדים עצמם אלא גם משביח את החברה כולה ומקדם ערכים שחשובים לא פחות מהישגים עסקיים. נכון, תהליך השילוב הוא לא תהליך קל והוא דורש המון הדרכה והענקת כלים למנהלי הצוותים, אך מבחינתנו אין ספק שזה הדבר הנכון לעשות. יש לנו את היכולת להשפיע על חיים של אנשים ועל משפחות שלמות והמינימום שאנו יכולים וצריכים לעשות הוא לפתוח את דלתנו גם לאוכלוסיות מגוונות."

"גיוון מביא את החברה למקום מוצלח יותר מבחינת ערכים וביצועים עסקיים." שירלי הילינגר סמנכ"ל משאבי אנוש של חברת סיטי ישראל

אך האם רק מחויבות הדדית ותרומה לקהילה היא שמניעה את החברות השונות לקלוט אנשים עם מוגבלות? שירלי טוענת שלא: "ראשית, חברה הקולטת בעלי מוגבלויות נהנית מגיוון רב יותר בצוות העובדים, גיוון המביא את החברה למקום מוצלח יותר מבחינת ערכים וביצועים עסקיים. שנית, צריך לזכור שמאחורי כל עובד באשר הוא, יש סיפור אישי. אנו מעסיקים מספר עובדים בעלי מוגבלויות והיחס אליהם הוא כמו אל כל עובד. כלומר, הם לא נמצאים בחברה רק מתוך הרצון הטוב שלנו, אלא מדובר על עובדים שתורמים לחברה ברמה הפרקטית."

לסיום, שירלי טוענת שעוד חברות צריכות להירתם לפעילות זו ולעבור את מה שהיא מכנה 'מחסום מחשבתי': "אני מזמינה את כולם לקחת חלק בפעילות זו. נכון, לא מדובר על תהליך קל בעיקר מבחינה מחשבתית, אך ברגע שעוברים מחסום זה, הוא מביא עמו המון דברים טובים. רק צריך טיפה להעז..."

גם ג'ובאינפו, חברת ההשמה להייטק מהוותיקות בתחום, מעסיקה עובדים עם מוגבלויות כבר מעל לעשור. "אלו עובדים המסורים מאוד לעבודתם ולחברה. הם מביאים אנרגיות חיוביות לצוות ולחברה. תעצומות הנפש שהם מציפים הינם אור ודוגמה לכולנו." מספר ישראל טננבוים, סמנכ"ל התפעול בג'ובאינפו ואחראי על גיוס עובדים עם מוגבלות לחברה. "יחד עם זאת, יש לקחת בחשבון שלא הכל זוהר ועלינו גם להיערך לתקופות בהן לעובדים יש זמנים קשים בהתמודדות עם בעיותיהם. בתקופות אלו, התפוקות שהם יכולים לתת אינן הרגילות ולעיתים גם הנוכחות במשרד חסרה. מדובר על אתגר גדול ולכן גם הצוות כולו צריך לתת כתף כדי לכסות על כך. כמובן שזה נעשה בהבנה ובאהבה, אך צריך להיערך גם לכך. בסיכומו של דבר, לא הייתי עושה זאת אחרת ואני גאה שהחברה שלנו נותנת מקום לעובדים מכל הקשת."

"אני גאה שהחברה שלנו נותנת מקום לעובדים מכל הקשת". ישראל טננבוים, סמנכ"ל התפעול של ג'ובאינפו

לסיכום, ניתן לראות ולהבין שלמרות שגיוס עובדים בעלי מוגבלות מלווה בקשיים אשר חייבים להביא בחשבון, כאשר מצליחים לעבור את המשוכה הזו, היתרונות והערך המוסף שעובד עם מוגבלויות מביא לחברה, כמו גם היתרונות שהגיוון התעסוקתי מביא לאנושות הם priceless.