כללי ברזל לכתיבת קוד ותהליך עבודה תקין

הרבה דברים נאמרו בקרב מפתחים רבים על הקלות הרבה בתהליך לימוד שפת תכנות, אך ללא ספק כתיבת קוד הלכה למעשה זו עבודה מתאגרת שלעתים מעלה לא מעט קשיים.

כתיבת קוד

האתגר העיקרי הוא הצורך ליישם את ההבנה הלוגית של צרופי פקודות מורכבות. אנשי פיתוח רבים יעידו על כך ששורות קוד שנכתבו באופן לא קריא, לאחר התלבטויות רבות של המתכנת, יהיה קשה מאד להבין מה קדם למה, איזה רעיון חלף במוחו של המתכנת בזמן כתיבת הקוד ומה נדרש לעשות על מנת לשדרג את הקוד לשורה איכותית ואפקטיבית יותר.
 
מה שבטוח הוא שאין מקום לקוד מבולגן, במיוחד לאור הדרישות הקפדניות לעתים קרובות מצד הלקוח. 

>>>מעבר למשרות דרושים למקצועות התוכנה<<<

כל היתרונות בכתיבת קוד אפקטיבי, איכותי וברור

לפני שמדברים על דרכים לכתיבת קוד אפקטיבי, כדאי לדון בקצרה על היתרונות הטמונים בכתיבת קוד מסודר:

הקוד קריא יהווה פתרון פשוט יותר לבעיות – כאן מדובר על מצבים שבהן המתכנת מקבל קוד מבולגן ומצופה ממנו למצוא פונקציה תוך פרק זמן קצר.

האם מדובר במשימה פשוטה כפי שהלקוח חושב? אין ספק שלא, בעיקר עבור מהנדסים או מפתחי אלגוריתמים בעלי השכלה רחבה בתחום. מצד שני, כאשר הקוד יהיה איכותי וברור מבעוד מועד – יהיה קל בהרבה להתמצא בו במהרה.

חסכון בזמן יקר - קוד מסודר פשוט יותר להבנה, לכן אם קיימת משימת תחזוקה, קוד קריא יעזור לבזבז פחות זמן על זיהוי סגמנטים ספציפיים ויהיה ניתן למקד את האנרגיה בשיפור הקוד. 

אינדיקציה ברורה של פעולות - פרויקט מורכב ברוב המקרים, יחולק בין צוות המפתחים. קוד אפקטיבי יאפשר לכל אחד מהם לזהות את הרעיון מאחורי כל פיסות הקוד ולבצע את שאר העבודה. 

מה שלבי העבודה של כתיבת קוד אפקטיבי?

ישנם כמה כללים חשובים בדרך לכתיבת קוד אפקטיבי, ברור ויעיל שרצוי ליישם לפני שניגשים לכתיבה.

כשנקודות אלו מיושמים, כבר לא יהיה ניתן להתווכח על יעילותו ועל אופן שיתוף המידע עם שאר חברי הצוות. 

כדי שזה יקרה, נדרש להקפיד על השלבים הבאים:

תכנון ראשוני – הבנת היסודות כפי שמתבקש בכל פרויקט או משימה. למה ישמש הקוד? מה הוא יעביר הלאה? מה הוא צריך לשדר או לפלוט?

הכנת אפיון ודרישות הלקוח – קוד לא יכול להיות מושתת על קודים אחרים, במיוחד אם הוא מושתת על מאפיינים דומים של שפות תכנות אחרות. האפיון חייב להתאים לכל לקוח באופן אישי ובהתאמה מדויקת לצרכיו.

מסיבה זו הפעולה מכונה אפיון (קביעת אופי התוצר הספציפי בדיוק בהתאמה מדויקת לכל לקוח). 

כיום ידוע וברור שקביעת תעודת הזהות של התוצר הסופי טמונה באפיון זה ואין להקל ראש בשלב זה. 

  • ניתוח מסמך האפיון – כאן מדובר בשלב הארוך ביותר שבו מנתחים לעומק את האפיון הראשוני שממנו יוחלטו אלו פעולות נדרש ליישם בפועל. רק לאחר שהאפיון מפורק לגורמים אפשר לצאת לדרך ולהתחיל לעבוד.
  • תכנון העבודה – כאן כבר נכנסים לשלב יישום העבודה בשטח. האפיונים והתכנונים הסתיימו וכעת הם ברורים עבור כל המפתחים. בשלב זה, צוות המתכנתים יקבע את לוח הזמנים, סדר המשימות, חלוקת העבודה וכמובן יעלה על הפרק את שאר הנושאים הלוגיסטיים שידרשו בעת כתיבת הקוד.

כתיבת קוד אפקטיבי – הפתרון לפיתוח נכון ויעיל של כל מתכנת

למרות שמדובר בשלבי עבודה מוכרים, ידרש מהמפתח להבין את המשמעותיות ולהטמיע אותן. ללא אותם שלבים מקדימים, ההשלכות ידברו בעד עצמן ועלולות לגרום לבזבוז זמן מיותר של כסף ומשאבים.

כאשר יוצאים לדרך כשכל המידע מונח על השולחן – אין ספק עבודת הפיתוח תצלח בקלות רבה יותר והמפתח עצמו יבין בקלות רבה מה נדרש ממנו לבצע ואיך יהיה לו כדאי לפעול.

עבודת ההכנה מהותית מאד עבור כל מתכנת שבאמצעותה יידע בוודאות שהוא אכן פועל על פי כללים שנקבעו מראש ללא שאלות וספקות. על בסיס ההכנה והמסלול שתוכנננו יחד עם שאר אנשי הצוות שלוקחים חלק, תהליך הכתיבה יתקצר באופן משמעותי וייצר זמן נוסף וחשוב לביצוע תיקונים או עריכות לאחר הכתיבה הראשונית.

חזרה חזרה

facebook | LinkedIn שתף ב
צרו קשר עם מומחה השמה
File Size: 3000KB Max
File Types: .doc
*שדה חובהשלח פנייה