זכויות אישה בהריון בהייטק ובמשק הישראלי

נשים מהוות חלק חשוב ומשמעותי בשוק ההייטק ובמשק בפרט. הן מאיישות משרות רבות בכל התחומים והן נחוצות ליציבות המשק והכלכלה. כחלק ממחזור החיים, נשים נכנסות להריון. לכן, המחוקק נדרש להגן על זכויות עבודה לנשים בהריון כדי למנוע ממעסיקים לפטר אותן, וכדי לשמור על כבודן ומעמדן מכוח עקרון שוויון זכויות. בנוסף, המחוקק קבע מספר זכויות עבודה לנשים בהריון כמו איסור פגיעה בהיקף המשרה, מנוחה שבועית ואיסור על העסקה בשעות נוספות החל מהחודש החמישי להריון.

הפחתת שעות עבודה בהריון

הפחתת שעות עבודה בהריון

כמו כן, המחוקק קבע זכויות תעסוקה בשמירת הריון ובמהלך טיפולי פוריות, הגבלות על העסקת נשים בהריון בעבודה העלולה לסכן את בריאותן, והוראות מחייבות בגין הפסקה בעבודה לנשים בהריון. כדאי לדעת כי נשים בהריון זכאיות להפסקות בעבודה בדיוק כמו כל עובד אחר, בהתאם לאמור בחוק שעות עבודה ומנוחה, תשי"א-1951. לכן, לאישה בהריון הזקוקה להפסקות ארוכות יותר מהאמור בחוק כדאי לפנות למעסיק כדי שזה יאשר עבורה הפסקות קצרות מרובות יותר מכפי שהוא חייב.

כמה ימי מחלה יש לאישה בהריון?

בשנים האחרונות המחוקק הישראלי הרחיב את החוקים וקבע תקנות חדשות העוסקות בנושא זכויות עבודה לנשים בהריון, לרבות זכויות אישה בהריון בעבודה חדשה, זכויות נשים בהריון בחופשת מחלה ועוד. חוק עבודת נשים בישראל מחייב כיום את כל הנשים העובדות לצאת לחופשת לידה, תיקון לחוק האריך את חופשת הלידה וכיום היא נמשכת 26 שבועות, מתוכם 15 בתשלום, כל עוד העובדת עבדה לפחות 12 חודשים אצל המעסיק או באותו מקום עבודה.

אם העובדת עבדה פחות מ-12 חודשים אצל המעסיק או באותו מקום עבודה, היא זכאית לחופשת לידה בתשלום באורך 15 שבועות, והיעדרות מעבר לכך נחשבת לחופשה ללא תשלום.חשוב לציין כי האישה ההרה זכאית על פי החוק לקחת 7 שבועות מחופשת הלידה המגיעה לה לפני תאריך הלידה המשוער. בענפי ההייטק נהוג לתת לנשים בהריון חופשת לידה ארוכה יותר, לרוב בתשלום מלא, מומלץ לבדוק זאת מול המעסיק.

 

מהן זכויות העבודה לנשים בהריון?

נשים רבות אינן מודעות לזכויותיהן ולהוראות המחייבות בדיני עבודה לנשים בהריון. נשים רבות שואלות: כמה ימי מחלה יש לאישה בהריון? מה החוק אומר בנושא קיצור שעות עבודה בהריון? מה החוק קובע לנשים העוברות טיפולי הפריה? האם המעסיק חייב להמשיך להפריש כספים לפנסיה? והאם מעסיק יכול לפטר אותן?

לכן, חשוב לדעת יש לנשים בהריון זכויות רבות, העיקריות שבהן:

  • חופשת לידה באורך 15 עד 26 שבועות
  • דמי לידה בזמן חופשת לידה בתשלום (15 שבועות)
  • מענק לידה חד פעמי מביטוח לאומי
  • איסור פגיעה בהיקף משרה
  • איסור העסקה בשעות נוספות אלא אם העובדת מוכנה לכך ואין בכך סיכון בריאותי
  • איסור העסקה בשעות לילה אלא אם העובדת מסכימה ואין בכך סיכון בריאותי
  • 40 שעות היעדרות מהעבודה בתשלום מלא לבדיקות שגרתיות ופיקוח רפואי במהלך ההיריון
  • המשך תשלום להבטחת פנסיה וקרן השתלמות הן ע"י המעסיק והן ע"י העובדת

דיני עבודה בהריון - פיטורין

החוק בישראל מגן על זכויות נשים בהריון העובדות במשרה מלאה או חלקית. העובדת חייבת לפי החוק להודיע למעסיק על ההיריון רק בחודש החמישי להריונה. עם זאת, הריון אינו מעניק חסינות מוחלטת בפני פיטורין. במקרים מסוימים המעסיק יכול לקבל אישור ממשרד העבודה והרווחה לפטר עובדת בהריון.

במידה ומעסיק עודכן כי העובדת בהריון והחליט לפטר אותה, העובדת יכולה לתבוע אותו בגין אפליה אסורה על פי חוק שוויון הזדמנויות בעבודה ולקבל פיצויים. העובדת עשויה לקבל פיצויים בגובה השכר וההטבות שלהן היא זכאית במידה ולא הייתה מפוטרת. כמו כן, היא רשאית להגיש תלונה ליחידת האכיפה של חוקי העבודה. 

יודגש כי פיטורי עובדת בהריון שלא כחוק וללא היתר זו עבירה פלילית, זכויות הנשים בהריון מעוגנות בחוק וגורמי ממשל שונים מסייעים לנשים שפוטרו במהלך ההיריון או במהלך חופשת לידה.

מה קורה בשוק ההייטק?

חלק מן חברות ההייטק בישראל כבר מאמצות טרנדים חדשים הנהוגות אצל תאגידים וחברות גדולות והחלו לשפר את התנאים של העובדות היולדות בכך שמעניקות חופשות לידה ארוכות יותר ממה שנהוג על פי החוק.

לפניכם כמה דוגמאות שמהן נהנות נשים בהריון במספר חברות גדולות:

מייקרוסופט - לפני כשנה חברת מיקרוסופט הצהירה בפני עובדיה בישראל, שתינתן להם האפשרות להאריך את חופשת הלידה ל-20 שבועות בתשלום מלא. כמו כן, בני הזוג רשאים לדרוש חופשת הורות בתשלום מלא שתימשך כחודש (6 שבועות) שאותה ניתן לממש במהלך השנה הראשונה לאחר הולדת התינוק.

אינטל - חברת אינטל הצהירו באוגוסט 2016 לעובדי החברה בישראל כי תעניק חופשת הורות של כ- 5 חודשים בתשלום מלא (הארכה של 5 שבועות מעבר לכמות השבועות שנקבעה בחוק) ובני הזוג יהיו זכאים לחופשה בת שבועיים בתשלום מלא.

פייסבוק - לפני כשנתיים וחצי פייסבוק העולמית יצאה בהצהרה (גם לעובדיה בישראל) כי היא תעניק גם ליולדת וגם לבני הזוג חופשת לידה למשך 4 חודשים בתשלום מלא. בני הזוג רשאים לנצל את החופשה הזו ולאפשר לבת הזוג היולדת לחזור מוקדם יותר לעבודה ובכך להישאר בבית בעצמם עם התינוק.

גוגל - גוגל העולמית הצהירו כי תעניק לעובדיה (לא בישראל) חופשת לידה של עד 5-6 חודשים (במקרים שבהם ידרש). עבור בני הזוג תוענק חופשה של חודש וחצי (7 שבועות) בתשלום מלא. עקב כך, חברות הייטק רבות בישראל כמו אמובי, הצטרפו לטרנד ומעניקות לבני הזוג חופשה בתשלום מלא של כחודש.

לחצו וקבלו מבחר מודעות דרושים הייטק >>>

מחבר: צוות Jobinfo

חזרה חזרה

facebook | LinkedIn שתף ב
צרו קשר עם מומחה השמה
File Size: 3000KB Max
File Types: .doc

*שדה חובהשלח פנייה