פיטורים בחברות הייטק

ישראל היא מדינה צעירה ותעשיית ההייטק בה מתפתחת בצעדי ענק אך גם מושפעת מתנודות שונות ברחבי העולם. תנודות המובילות מדי תקופה לגלי פיטורים בתעשיית ההייטק. במאמר זה נביא בפניכם מידע על מגמת הפיטורין בהייטק,  חוק פיצויי פיטורים הייטק והמלצות על התנהלות נכונה כאשר מתרחש מצב בו מפטרים עובד הייטק.  

פיטורין

סיבות לפרוץ גלי פיטורים - מגמות בשוק ההייטק 


הסיבות לפרוץ גלי פיטורים בחברות הייטק רבות, אם משום משברים כלכליים עולמיים המשפיעים באופן ישיר גם על כלכלת ישראל ותעשיית ההייטק בישראל. מצבים של השקעות כספיות בעייתיות, תחזיות שגויות, שינויים ארגוניים, מיזוגים ועוד.

בין השנים 2001-2003 ישראל חוותה משבר ראשון בענף ההייטק. בועת ההייטק התפוצצה וזאת בעקבות השקעות מוגזמות של כסף בתחום ורף ציפיות גבוהות מדי מצד המשקיעים. התוצאה הייתה שהמשקיעים החלו למכור את האחזקות שלהם במניות של חברות הייטק שונות, מדדי החברות בבורסה החלה לרדת באופן תלול, חברות רבות נסגרו והחל גל פיטורים בהייטק. 

בשנים 2008 עד 2010 חל משבר נוסף וזאת משום משום משבר הנדל"ן בארה"ב אשר השפיע לרעה על אמריקה וכמובן על הכלכלה העולמית. המשבר הוביל לרמה נמוכה של ביקושים, האטה במסחר הבינלאומי, ומשום שלתעשיית ההייטק הישראלית היה תפקיד מכובד בכל הקשור אל הייצוא של ישראל (כ- 30 אחוזים), היא חוותה משבר רציני שהוביל לגל פיטורים רחב. אמנם המשבר הסתיים באופן רשמי ב- 2010 אך תוצאותיו המשיכו להכות גלים גם שנים לאחר מכן (2011-2013) דבר שבא לידי ביטוי ברה-אירגון של חברות רבות, פירוק ורכישה של חברות רבות, היערכויות חדשות, שינויים מבניים וירידה בדרישה לאנשי חומרה ועוד.  

חוק הפיטורים הקיים בישראל בהקשר לשוק הייטק


עיקרו של חוק פיצויי פיטורין הוא שהמעסיק חייב לשלם פיצוי לאותו עובד אותו הוא פיטר. חובה לשלם את אותם פיצויים לעובד כאשר הוא מפוטר וזאת כפיצוי על אובדן מקור הכנסה. בתחום פיטורים בהייטק הדברים נעשים קצת אחרת וחשוב לדעת את עיקרי הדברים הבאים: 

 

  • פיטורין חוקיים – פיטורי עובדים בהייטק מחייבים את הבדיקה האם אכן הפיטורים היו חוקיים. חשוב לדעת שקיים איסור על פיטורין אם אתן בהיריון ועובדות באותו מקום עבודה יותר מחצי שנה.
  • שימוע – קיימת חובת שימוע של המעסיק וזאת טרם מתן הודעת פיטורין.
  • הודעה מוקדמת – בהייטק נהוג להודיע חודש ויותר מראש. אם המעסיק ידרוש שתעבדו בחודש ההודעה המוקדמת הוא יצטרך לשלם לכם שכר עבודה.
  • פיצויים – אם עבדתם באותו מקום עבודה שנה ויותר אתם זכאים לפיצויי פיטורין. גובה הפיצויים יהיה בהתאם לשכר שלכם (ללא הטבות נלוות) והפיצויים ישולמו מתוך ביטוח המנהלים או קרן פיצויים.
  • סעיף 14 - בתעשיית ההייטק רוב החוזים אישיים וברובם מיושם סעיף 14 לחוק הפיטורין. כלומר, סעיף בו העובד זכאי לקבל את פיצויי הפיטורין גם אם הוא התפטר מרצונו. בהתאם לסעיף זה, גם אם העובד מפוטר וגם אם הוא מתפטר הוא יהיה זכאי לפיצוי פיטורים, כסף הנשמר בקופה חיצונית. 
  • חופשה – תמיד יש לבדוק את מאזן ימי החופשה וזאת על מנת לוודא שהיתרה אכן נפדתה וצורפה לתלוש השכר האחרון שלכם.
  • מענק הסתגלות – רוב עובדי ההייטק חותמים חוזה עם סעיף של מענק הסתגלות. כלומר, תקופה מסויימת בשכר, המאפשרת למפוטר הסתגלות למצב וחיפוש עבודה.

לסיכום, יש סיבות רבות לפרוץ גלי פיטורים בתעשיית הייטק וחשוב להיערך בהתאם למצבים אלו. בהצלחה! 

חזרה חזרה

facebook | LinkedIn שתף ב
צרו קשר עם מומחה השמה
File Size: 3000KB Max
File Types: .doc
*שדה חובהשלח פנייה