זכויות העובדים בתקופת הקורונה – כל מה שחשוב לדעת

יש לכם זכויות - שמרו עליהן

זכויות העובדים בתקופת הקורונה

משבר הקורונה, הנמשך מזה כחצי שנה, הוביל לשינויים משמעותיים בשוק העבודה בישראל. מקומות עבודה רבים בכל ענפי המשק, בהם חברות, ארגונים ובעלי עסקים, נאלצו לעבור למתכונת של עבודה מהבית ולצמצם את כוח האדם. בנוסף, נכנסו הגבלות והנחיות חדשות שקבעו חובת בידוד, שמירה על ריחוק חברתי וכדומה.

בעקבות המצב נאלץ חלק גדול מציבור המעסיקים להוציא עובדים לחל"ת, לערוך גל פיטורים או לשנות את תנאי העבודה. זאת, במטרה לשמור על פעילות תקינה ולצמצם עד כמה שאפשר את הנזקים הכלכליים ואת הפגיעה בעובדים. לכן, ישנה חשיבות רבה שכל מעסיק וכל עובד יהיו בקיאים בשינויים ויידעו איזה זכויות סוציאליות עליהם להעניק או לקבל בתקופה זו. הנה חלק מתוך זכויות העובדים שחשוב להכיר.

זכויות בתקופת הבידוד

משרד הבריאות פרסם צו המנחה את המעסיקים לגבי זכויות העובדים שמחויבים לשהות בבידוד ביתי ומהו אופן ההתנהלות הנכון במקרה כזה, מבחינת שני הצדדים. ראשית, על העובד או העובדת להודיע למעסיק שהם צריכים להיכנס לבידוד ולכמה זמן. מעסיק אינו רשאי לדרוש שעובד ימשיך לעבוד מהבית ואסור לו לתת לעובד להגיע למקום העבודה, גם אם הוא מעוניין בכך. וזאת, לכל משך התקופה. על המעסיק נאסר לפטר את העובד רק בגלל היעדרותו מהעבודה בזמן הבידוד.

הזכות לדמי מחלה

חוק דמי מחלה קובע שכל עובד שנעדר ממקום העבודה בגלל מחלה, יקבל מהמעסיק תשלום עבור אותם ימים. לפי הוראות הצו של משרד הבריאות, רואים בהיעדרות עובד שנמצא בבידוד בגלל נגיף הקורונה, כהיעדרות בשל מחלה, המזכה אותו בקבלת דמי מחלה כחוק. העובד גם לא נדרש להמציא אישור מחלה אישי אלא מקבל את זכויותיו מכוח תעודת מחלה כללית והצהרה אישית שעליו לתת בטופס נלווה. הימים בהם שוהה העובד בבידוד נספרים כחלק מימי המחלה שלו.

דמי אבטלה בחל"ת

עובדים שכירים שהמעסיק חייב אותם לצאת לחופשה ללא תשלום בגלל משבר הקורונה, זכאים לקבל דמי אבטלה באופן מיידי. לפי זכויות העובד, הוא לא נדרש לנצל את יתרת ימי החופשה שצבורים לזכותו כדי לקבל את דמי האבטלה. שימו לב – המוסד לביטוח לאומי שינה את תנאי הזכאות לדמי אבטלה בזמן קורונה מבחינת תקופת הזכאות לקבל אבטלה ותקופת האכשרה הדרושה לשם כך. כל זאת, במטרה להגן על זכויות העובדים ולהקל עליהם בהתמודדות עם  המשבר.

פיטורים

מעסיק אינו רשאי להורות על פיטורים של עובד שלא הגיע לעבוד בעקבות החשש מהידבקות בקורונה, חשד שהוא חולה קורונה או אם חלה בנגיף. גם בתקופת הקורונה, נדרשים המעסיקים להקפיד על הליך פיטורים תקין ולמנוע פגיעה בזכויות העובדים. לאחר תום הבידוד או המחלה יכול מעסיק לפטר את העובד, תוך המצאת מכתב פיטורים, עריכת שימוע מסודר, מתן הודעה מוקדמת ותשלום כל זכויות העובד כחוק.

 

חזרה חזרה

facebook | LinkedIn שתף ב
צרו קשר עם מומחה השמה
File Size: 3000KB Max
File Types: .doc
*שדה חובהשלח פנייה