"כואב, אבל פחות" – להיפרד מעובדים ובכל זאת לשמור על האקלים הארגוני

"לא ישנתי כל הלילה. ידעתי שבבוקר אני צריך להודיע לשלושה מאנשי על פיטוריהם. לא פשוט לומר שלום לאנשים טובים. חששתי איך הדבר ישפיע על אווירת העבודה בצוות. אלו לא האנשים הראשונים שאנו משחררים השנה ואולי גם לא האחרונים. החבר'ה מרגישים אי וודאות וחוסר בטחון, ודווקא עכשיו, יותר מתמיד, אני זקוק לביצועים הכי טובים של העובדים."

כך התבטא מנהל בחברת הייטק בינונית כשפגשנו אותו בבוקר יום הפיטורים בחברה.

תהליך צמצום כוח אדם ו-Outplacement


אין ספק כי צמצום כוח אדם הינו אחד התהליכים הרגישים בחייה של חברה ויכולה להיות לו "טביעת רגל" על תרבות החברה והמוניטין שלה לאורך שנים.

Outplacement (ליווי מפוטרים ותהליך פיטורים) בעולם השכילו להבין זאת כבר בשנות השמונים של המאה העשרים, כאשר פיתחו בארצות הברית את התהליך. זה התחיל כתהליך שמטרתו למנוע תביעות נגד הפירמה והתפתח לתכנית מקובלת ביותר בארצות הברית, קנדה ואירופה.

שירות Outplacement

  • בארצות הברית מדווחים ברבעון האחרון של 2008 על עלייה של 57% בשירותים אלו.
  • יותר מ-50% מהמעסיקים מדווחים בסקרים כי הציעו שירותי outplacement ליותר מ-85% מהעובדים שפוטרו. זה בעצם הפך לסטנדרט בשירותים שמשאבי אנוש מציעים בחברות.
  •  81% מהמעסיקים פנו ליועצים חיצוניים על מנת לספק שירותים אלו, מתוך הבנה שזהו שירות מקצועי ביותר, הדורש התמחות מיוחדת. 
  • בסקר שנעשה על ידי חברת Reed בדקו האם outplacement באמת מביא תועלת במצב כה רגיש של פיטורין, היוצר לעיתים מהפיכה בחיים של אנשים. 66% מהמנהלים חשו כי הייעוץ שיפר את המורל של הצוות, את המוטיבציה ואת הפריון של העובדים בזמן השינוי. 87% מאמינים כי הייעוץ הקל את הלחץ על המנהלים. 78% חשו כי הייעוץ יכול לשפר את המוניטין של הארגון. 55% טענו כי הייעוץ יעזור לחברה להיתפס כמקום עבודה נבחר.

המסקנה של הסקרים היא כי חברות שמחליטות להשקיע בתהליך מסוג כזה מגלות תועלות משמעותיות לארגון.

לשם מה outplacement?

התועלת התדמיתית. החברה מחזקת את שמה כחברה שדואגת לעובדיה המפוטרים ומצטיירת כחברה אנושית אשר במקביל להחלטות העסקיות שלה אינה שוכחת את ההון האנושי שתרם לארגון בזמנים טובים יותר.
 
שירותoutplacement  למפוטרים משפיע לטובה גם על האמון של העובדים הנשארים בהנהלת החברה ועל המוטיבציה שלהם להשקיע למרות התקופה הקשה. המורל נפגע, החששות לעתים כבדים ויחד עם זאת, חייבים לנוע קדימה.

הצמצומים עלולים להגיע למצב בו נאלצים לפגוע ב"בשר החי" של הארגון, דהיינו, מאבדים אנשים טובים וידע טכנולוגי יקר ערך. פרידה חיובית עם ליווי מסוג outplacement  תמיד תיזכר לטובה, וכשמצב השוק יתייצב, אפשר יהיה לגייס שוב את האנשים הללו. הסיכוי שהם עצמם יעדיפו לחזור לארגון ולא ללכת לארגון מתחרה גבוה יותר.
 
בנוסף על כך, חברות מוצאות כי עובדים שיועסקו אחרי פיטוריהם על ידי המתחרים, וירגישו כי תהליך העזיבה היה הוגן, יימנעו מחשיפת סודות החברה למתחרה.



לשם מה לקחת ליווי חיצוני לתהליך outplacement?

 
בתהליך של צמצומים החברה נדרשת לשינויים ארגוניים, המצריכים אנרגיות וחיוניות מכל העובדים. ליווי חיצוני של outplacement  מאפשר לאנשי משאבי אנוש ולמנהלים בחברה להתפנות ולהשקיע את מרצם ב"שיקום" וברה-ארגון. כך בעצם החברה מרוויחה פעמיים: היא נותנת תמיכה וליווי למפוטרים בצורה האופטימאלית, ובמקביל, מתמקדת בהתארגנות המחודשת ובהעלאת המורל בקרב העובדים הנשארים.

מהם השלבים בתהליך ה-outplacement? ראשית, הדרכה וסיוע לארגון לנהל את כל התהליך בצורה מיטבית, החל מייעוץ לאנשי משאבי אנוש בבניית תהליך נכון והכנת מסרים לכל קהל יעד בארגון ובהדרכה למנהלים המפטרים.

עבור המפוטרים התהליך כולל חבילת ייעוץ שמטרתה לסייע להם "לעמוד על הרגליים" ולהסתגל במהירות יחסית לתקופה החדשה עבורם. כאשר התהליך נעשה בשילוב עם חברת השמה, המפוטרים מקבלים ייעוץ של מנהלת השמה וליווי לאורך התקופה עד מציאת עבודה. זהו יתרון משמעותי בתקופה בה הביקוש לעובדים נמוך במיוחד.

"קיבלתי הרבה רעיונות שעזרו לי לעבור את התקופה הקשה הזו", "התהליך עשה לי סדר בראש והיועצת עזרה לי להתארגן על עצמי", "הפגישות עם היועצת העניקו לי ביטחון ועזרו לי מאד בתהליך החיפוש, ובסופו של דבר, מציאת העבודה".
ציטוטים אלו נאמרו על ידי מפוטרים שזכו לקבל ליווי של מספר מפגשים. מרבית המפוטרים מדווחים על הקלה ועזרה משמעותית בהסתגלות לתקופת האבטלה.
 


מה כולל תהליך ה-outplacement?

 
ההתארגנות במסגרת התהליך כוללת התארגנות כלכלית, משפחתית, חברתית, וכמובן, התארגנות לקראת חיפוש עבודה. שיגרה חלופית לזו שאבדה הוא הדבר הראשוני עליו עובדים במסגרת הייעוץ. אפשר לומר שזה אחד הקשיים המשמעותיים שעוברים על המפוטרים. פתאום הם מוצאים עצמם ללא תעסוקה ולפעמים גם ללא משמעות. המלצה חמה היא לעסוק בפעילות ספורטיבית קבועה, שתורמת רבות באופן ברור וגם משפרת את מצב הרוח. ברמה החברתית הנועץ מתבקש לקבוע מפגשים עם חבריו על בסיס קבוע וכן לבדוק אופציות לעסוק בפעילות פנאי שלא התאפשרה עד כה מפאת חוסר זמן.
  • התארגנות כלכלית הנועץ מתבקש להכין תוכנית כלכלית לחצי שנה ולשנה, בהסתמך על כל המשאבים שעומדים לרשותו. מושם דגש גם על חיזוק הקשר המשפחתי ועל יצירת הווי שתורם לאווירה חיובית בקרב המשפחה.
  • הצבת יעדים בחיפוש עבודה במקביל, מיד לאחר ההסתגלות הראשונית,  בונים עם הנועץ יעדים לתעסוקה ותכנית מובנית לחיפוש עבודה, אותה יש לנהל כמו כל פרויקט. המפוטרים מקבלים כלים שמעלים את סיכוייהם במציאת עבודה (כתיבת קורות חיים, הכנה לראיון עבודה, יצירת networking, שמירה על אנרגיות חיוביות במהלך הדרך וכולי). 
  • מאי וודאות להזדמנות במקרים הפחות סטנדרטים (והם לא מעטים...), ישנם אלו אשר מזהים פוטנציאל לעשייה מסוג אחר, כמו למשל, ללכת ללמוד ולנצל את השנה להתפתחות מקצועית שתהיה רלוונטית בעתיד.
אחד הנועצים, גבר כבן 50, טען כי התהליך אפשר לו להסתכל על החיים שלו ושל משפחתו בצורה מפוכחת, והוא החליט להגשים חלום ישן של חופשה משפחתית ארוכה. 

נועץ אחר, בשנות ה-40 לחייו הגיע למסקנה כי זה הזמן הנכון עבורו לבדוק את האופציה של הקמת עסק עצמאי בתחום שעליו הוא חושב כבר שנים. פסק הזמן הזה נתן לו את ההזדמנות, והוא החליט שאת השנה הקרובה הוא מקדיש לבחינת הנושא ולהקמת תשתית לעסק עצמאי.

בכירים הייעוץ מקבל גוון מעט שונה כשמדובר בבכירים. אז מקדישים יותר תשומת לב לנושא של בחינת כיווני קריירה, ניתוח והערכת יכולות, איתור ושימוש במשאבים אסטרטגיים ובחינת מחודשת של חוזקות להצלחה.
 
ניתן לראות כי בתהליך שמטבעו מתחיל עם חששות, דאגות ואי-וודאות, מתפתחות הזדמנויות יוצאות דופן, ודווקא אז, היצירתיות שופעת. ברגע שנרגעים ובודקים היטב את האופציות העומדות לרשותנו, אפשר להגיע למחוזות מעניינים, שלא היו מתאפשרים לולא הפיטורים. זוהי בעצם אחת המטרות העיקריות של הייעוץ - להתמקד באימוץ גישה חיובית ובהפיכת הלימון ללימונדה.
 
מאת: דנית ריינד, רונית קורץ – יועצות ארגוניות ויועצות Jobinfo לשירותי Outplacement.

דנית  ריינד – יועצת ארגונית. התמחות בתהליכי משאבי אנוש. תואר שני בניהול משאבי אנוש והדרכה. מאמנת אישית מוסמכת (חברה באיק"א) מנחת קבוצות.

רונית קורץ - יועצת אישית וארגונית בכירה. מתמחה בהנחיית תהליכי שינוי מערכתיים בארגונים בארץ ובעולם. פסיכולוגית ארגונית, MA. דוקטורנטית בתחום מיצוי כישורי הפרט בארגון. מנחת קבוצות. מאמנת, מכון הגשטלט בקליבלנד. מדריכה (Supervisor). חברה בכירה באיפ"א.

חברת Jobinfo הפועלת בשוק ההשמה מזה 10 שנים ומלווה מספר רב של חברות בתהליכי גיוס עובדים, ממומחי טכנולוגיה ועד בכירים מציעה שירותי ליווי מפוטרים וייעוץ לחברות בתהליכי

חזרה חזרה

facebook | LinkedIn שתף ב
צרו קשר עם מומחה השמה
File Size: 3000KB Max
File Types: .doc
*שדה חובהשלח פנייה