מהן זכויות השכיר שהמציא המצאה במסגרת עבודתו

אז מצאתם עבודה חדשה ונכנסתם במלוא המרץ לעבוד – התחלה טובה. אולם, אם במסגרת עבודתכם המצאתם המצאה, היא נקראת בשפה המשפטית "אמצאת שירות", יכול להיות שהיא שייכת למעשה למעסיק שלכם ולא לכם. היא יכולה להניב בעתיד למעסיקכם רווחים רבים, כלכליים ואחרים, ואולי אפילו שמעתם מהבוס שהוא מתכוון להגיש עליה בקשה לפטנט.
 
סביר להניח שעם תחילת העסקתכם, חתמתם על הסכם עבודה שכנראה כלל בתוכו סעיף קניין רוחני רחב, בו עיגן המעסיק את זכותו לקבל את כל הזכויות של העובד בגין המצאתו. הסכמתם אם כן, שכעובדים אתם מתוגמלים באמצעות משכורתכם החודשית, והמעסיק יוכל לעשות בהמצאה כל שימוש העולה על רוחו, ובכלל זה מכירת זכויות שימוש בהמצאה, מכירת המוצר בבלעדיות, מכירת ההמצאה כולה, וכיוב'.
 
סעיף 131 בחוק הפטנטים קובע כי עובד חייב לדווח למעסיקו על שהמציא המצאה עקב שירותו או בתקופת שירותו ועל כל בקשת פטנט שהגיש. החוק קובע כי הזכויות בהמצאות או בקשות פטנט כאלה, ייתכן ויהיו שייכות למעסיק ורכושו, אלא אם העובד הגן על עצמו מבעוד מועד. לדוגמא: א) קיים בין העובד והמעסיק הסכם המציין אחרת, כלומר מותיר המצאות ברשות העובד, או ב) המעסיק ויתר על זכויותיו בהמצאה תוך שישה חודשים מהיום בו העובד גילה על המצאתו למעסיק – וכן, חייבים לקבל את הסכמת המעסיק. חשוב להבהיר כי לא כל המצאה בתקופת השירות תחשב כהמצאת שירות וכל מקרה נבחן לגופו.
 
הסעיף בתכליתו בא להגן על המעסיק דווקא, היות ומי שהמציא אמצאה, המציא אותה תוך שימוש במתקניו ו/או בידע במקום עבודתו השייך למעסיק. כדי לחזק את עקרון ההגנה על המעסיק, אף קיים סעיף 140 בחוק הפטנטים, לפיו אם הועברו זכויות הממציא למעסיק, העובד (הממציא במקרה זה) חייב לעשות ככל הנדרש ממנו על ידי המעסיק במטרה לקבל הגנה על האמצאה.    
חשוב לשים לב – אם לא קיים בהסכם העבודה סעיף קניין רוחני כאמור בנוגע לאמצאת שירות בין עובד למעביד, הזכויות באמצאה ייקבעו על ידי הוועדה לענייני פיצויים ותמלוגים.
 
אז איך שומרים על הזכויות של העובד באמצאה ומה מגיע לעובד בכלל? 
ראשית, ניתן ואף מומלץ להתנות בהסכם/חוזה מראש כי הזכויות בגין כל אמצאה של העובד יהיו שייכות אך ורק לעובד. אם המעביד הסכים לתנייה כזו בחוזה, אזי לפי חוק הפטנטים, הדבר יהיה קביל והזכויות יישארו של בעל האמצאה, כלומר העובד. ברור כי לא תמיד זה אפשרי והכל תלוי בכוח המשא ומתן של העובד.  
 
לפני כשנה חל שינוי מהותי כאשר ביום 1/8/2012, ניתנה החלטה חשובה מאוד של בית המשפט העליון בעניין אמצאת שירות, במסגרת רע"א 3564/12 (1) בעניינו של ד"ר בייר אשר היה מדען בחברת היי-טק העונה לשם פלוריליטי. מר בייר המציא יחד עם פרופ' נוסף טכנולוגיה שעיקרה היה פיתוחו של מעבד בעל 256 ליבות וניצול יעיל של מעבדים מרובי ליבה תוך הפחתת צריכת האנרגיה שלהם. לאחר שהחברה נקלעה לקשיים, ד"ר בייר פנה לבית המשפט לקבל אישור לפתיחת הליך נגד החברה בגין אמצאת שירות, זאת בכדי להקים לעצמו את הזכות לתמלוגים עבור אמצאתו. 
בית המשפט דחה את טענתו היות ובחוזה ההעסקה בינו לבין חברת פלוריליטי היה סעיף לפיו כל אמצאה של העובד לרבות "אמצאת שירות" הינה קניין החברה בלבד. 
(1)  רע"א 3564/12 ד"ר נמרוד בייר נ' חברת פלוראליטי (1.8.2013) 
 
בערעור לעליון ההחלטה נהפכה. ביהמ"ש העליון קיבל את בקשתו של בייר תוך הסתמכות מוחלטת על הקביעה כי בהסכם העבודה נשללה זכותו של בייר לתמלוגים, ולכן אין שום דבר המונע ממנו לפנות לוועדה לפיצוים ותמלוגים ולדרוש את זכותו לתמלוגים. כך בעצם נקבע, שהסעיף הקיים בחוזה העסקתו, לא חרץ את גורלו. 
 
החלטה זו היא למעשה מהפכה בעניין בנוגע לפרשנות סעיף אמצאת השירות, שכן במקרים בהם הסכם העבודה אינו קובע האם עובד זכאי לתמורה בעד אמצאתו, באיזה מידה ובאילו תנאים, חוק הפטנטים מורה כי הדבר ייקבע על ידי ועדה לענייני פיצויים ותמלוגים. 
 
עד החלטת העליון, פורש הסעיף הנ"ל בפרשנות מצומצמת לפיה בהתקיים הסכם השולל את זכויותיו של העובד, יהיה העובד מוגבל ולא יוכל לתבוע את זכויותיו בוועדה לפיצויים ותמלוגים. היום, לאחר החלטה זו, הגישה והפרשנות הפכו רחבות יותר, וניתן למעשה לפנות לוועדה לפיצויים ותמלוגים גם כאשר קיים הסכם בין העובד למעביד המגביל את זכויותיו באמצאתו. 
 
לאור פסק הדין, קיימת חשיפה של המעסיק לתביעות העובד אשר יתבררו בפני הוועדה לענייני הפיצויים, וזאת גם במקרים בהם המעסיק כיסה עצמו לכאורה באמצעות סעיף דרקוני בחוזה העסקה. 
 
יש המבקרים החלטה זו, היות ונראה כי הדבר יכול להכביד על תהליכי מיזוג או רכישת חברות, וכתמריץ שלילי לחברות ומשקיעים זרים להעסיק עובדים בישראל. מנגד, תומכי ההחלטה רואים בהחלטה זו כחשובה ביותר בתחום הקניין הרוחני וכזו אשר תהווה עוגן תעסוקתי לרבים המועסקים בתחומים הטכנולוגיים. 
 
לסיכום – אם הינך עובד שכיר, או פרילנסר, ובמסגרת עבודתך המצאת אמצאות הנופלות להגדרת אמצאת שירות, ראשית זכור יש להקדים תרופה למכה ובעת ההתקשרות עם המעסיק לעגן את זכויותיך הרוחניות בחוזה העסקה. לאור השינוי הנ"ל, אם הינך חתום על סעיף דרקוני אשר שולל את כל זכויותיך לתמלוגים באמצאה, או אם לא נקבע כלל סעיף כזה, עדיין יש תקווה כי תוכל לתבוע את התמלוגים המגיעים לך מאת המעסיק מהוועדה לפיצויים ותמלוגים.   
 
מחבר: עו"ד אייל שילון
 
הכותב הינו שותף במשרד עורכי דין ועורכי פטנטים שילון צוקרשטיין ושות', העוסק בתחומי הקניין הרוחני, פטנטים, סימני מסחר, מדגמים, זכויות יוצרים, זכויות מטפחים וכיוב'.
 
דוא"ל:

חזרה חזרה

facebook | LinkedIn שתף ב
צרו קשר עם מומחה השמה
File Size: 3000KB Max
File Types: .doc
*שדה חובהשלח פנייה