חרדה בעבודה: איך מתמודדים?

בשנים האחרונות מתלוננים עובדים רבים, בעיקר בחברות הייטק, על חרדה ומתח נפשי בגלל סביבת עבודה עמוסה ומלחיצה ומסיבות נוספות. מחקרים חדשים מעידים כי התופעה נפוצה מאוד וכ-15% מהעובדים סובלים מחרדה בעבודה בדרגה זו או אחרת, ושכיחות התופעה עולה עם הזמן. חרדה מוגדרת כהפרעה נפשית שכיחה, התופעה משפיעה על העובד וגורמת לו לתסמינים גופניים ורגשיים, ובדרגות החמורות היא מובילה לעצבנות יתר, לפחד משתק, לדאגה ולקושי בתפקוד.

חרדה בעבודה

רבים משוכנעים כי חרדה בעבודה היא מילה נרדפת להתקפי פאניקה, אך עובדים הסובלים מהתופעה לא בהכרח יחוו התקף פאניקה, ולמעשה רק לעיתים רחוקות הם יחוו התקף. החרדה באה לידי ביטוי בתחושות הנובעות משילוב מרכיבים פיזיולוגיים, רגשיים וקוגניטיביים כמו חוסר שקט, פחד, מחשבות שליליות, אי נוחות פיזית, קוצר נשימה ודופק מהיר.  

מהי חרדה בעבודה?

חרדה היא סוג נפוץ ביותר של בעיות נפשיות הנובעות כתגובת חירום טבעית של גוף האדם במצבי סכנה. החרדה יכולה להתגלות בעוצמות ובצורות שונות ולגרום לתופעות מגוונות כמו הזעה, דפיקות לב מואצות, סחרחורת, רעד, קשיי נשימה ופחד משתק.

חרדה בעבודה פוגעת בתפקודי העובד, התופעה עלולה להתגלות ללא כל אזהרה מוקדמת ובהפתעה, אך יש מצבים בהם החרדה מתפתחת באופן הדרגתי. במקרים מסוימים תופעת החרדה בעבודה הופכת למקרה מעיק וקיצוני הפוגע קשות בתפקודי העובד ובאיכות חייו.

מהן הסיבות המרכזיות לתופעת חרדה מעבודה?

הסיבות העיקריות לחדרה בעבודה הן:

  • גורמי לחץ הקשורים לעבודה – הסיבה העיקרית לחרדה מעבודה נובעת מגורמי סיכון הקשורים ללחץ רב במקום העבודה עצמו, הגורמים המרכזיים הם שיטות הניהול בארגון, תרבות ארגונית, עומס מטלות ועבודה, קצב עבודה מהיר, ניהול זמן לא נכון וכו'.
  • שינוי מבני או ניהולי בארגון – עובדי הייטק נאלצים לא פעם להסתגל לסגנון ניהול חדש ולשינוי מבני בחברה כתוצאה ממיזוגים, רכישות, צמצומים בכוח אדם, כניסת משקיע חדש ועוד.
  • עומס עבודה – הגורם המרכזי לחרדה ולדיכאון אצל עובדים הוא עומס רב בעבודה ותחושה של היעדר שליטה בגלל לחץ זמן ועומס מטלות.
  • יחסים בין אישיים בעבודה – עובדים רבים סובלים מחרדה במקום עבודתם עקב יחסים בין אישיים בעייתיים ולקויים עם מנהל ישיר או קולגות בעבודה.
  • לחצים מהבית – עובדי ארגונים חשופים ללא מעט לחצים המגיעים מהבית כמו דאגה לפרנסה, קשיים כלכליים, מצב ביטחוני, זוגיות, הורות, מעבר דירה, מצב בריאותי של אחד מבני המשפחה וכו'.
  • לוח זמנים ובעיות ציוד – חרדה עשויה להתפתח על רקע של לוח זמנים צפוף וקשוח לסיום מטלות, שעות ארוכות מעבר לרגיל, שעות עבודה שאינן צפויות, ציוד לא מתאים הגורם ללחץ, לאי נוחות או לפחד וחשש מפגיעה.

איך ניתן לטפל בחרדה בעבודה?

הטיפול המומלץ לעובדים הסובלים מחרדה בעבודה הוא טיפול משולב המבוסס על פסיכותרפיה (טיפול פסיכולוגי בשיחות) ותרופות נוגדות חרדה, חשוב לדעת כי הטיפול התרופתי מסייע לרבים ולרוב הוא מוגבל בזמן. בנוסף, ניתן לטפל בחרדה בעבודה באמצעות שינוי דפוסי עבודה, ניהול זמן נכון ויעיל, הפסקות יזומות להתרעננות ולתרגול נשימה בזמן העבודה, שיחות כנות עם המנהל, פעילות גופנית ושינוי תזונתי, הקפדה על שינה איכותית ותרגול טכניקות הרפיה במהלך העבודה או בבית.

חזרה חזרה

facebook | LinkedIn שתף ב
צרו קשר עם מומחה השמה
File Size: 3000KB Max
File Types: .doc

*שדה חובהשלח פנייה