חובת המעסיק בעת גיוס עובד

כל המעסיקים חייבים לציית לחוקים ולתקנות העוסקים בזכויות עובדים, החל משלב פרסום מודעת דרושים, דרך ראיון עבודה וגיוס העובד ועד שלב הפיטורים או יציאת העובד לגמלאות. דיני עבודה וזכויות עובדים מהווים עולם ומלואו ונדרש ידע משפטי מעמיק ומקיף כדי לסייע למעסיקים השונים בארץ לפעול בדרך נכונה וחוקית ולהימנע מרמיסת זכויות העובדים. 

חובת המעסיק בעת גיוס עובד

בתי הדין לעבודה עמוסים בתביעות נגד המעסיקים בגלל הפרת זכויות, השופטים נוטים לדון בעד העובדים לכן חשוב להכיר את כל החובות המוטלות על המעסיקים, בין היתר גם מעסיקים בהייטק מאחר ואלה מבצעים גיוס עובדים רב מהרגיל.

גיוס עובד - כל מה שהמעסיק חייב לדעת מראש

תהליך גיוס עובדים אינו דבר של מה בכך, זהו הליך יחסית ממושך המתחיל בפרסום מודעת דרושים, קבלת קורות חיים, תיאום ראיונות עבודה ולבסוף גיוס העובד וקליטתו במקום העבודה. מעבר למורכבות התהליך ההדרגתי - המעסיקים חייבים להתייחס להיבט המשפטי ולחוקים ולתקנות הרלוונטיים. יש להתייחס בין היתר לאופן הפניה במודעת הדרושים בהתאם לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה, לכן יש לנסח נכון את המודעה ולפעול נכון גם בראיון העבודה.


אגב, אפשר לחסוך זמן וכאב ראש אם מגייסים את העובדים על ידי חברת השמה מובילה ומקצועית, מאחר והחברה מודעת לכל החוקים והתקנות. זו הסיבה מדוע חברות הייטק רבות מעדיפות להיעזר בשירות המקצועי של חברה המתמחה בגיוס והשמה להייטק.

למידע נוסף על חברות ומעסיקים >> 


על המעסיקים השונים להבין שעוד טרם גיוס העובד ולפני שמתקיימים יחסי עובד ומעביד, חלות עליהם חובות שונות. אי קיום החובות עלול להביא לדיון בבית הדין לעבודה, והשופטים נוטים לפסוק לטובת העובדים.

לכן, גם אם החברה לא גייסה את המועמד, בית הדין לעבודה עלול לפסוק לטובת המועמד והמעסיק יידרש לפצות אותו, גם אם לא נגרם למועמד כל נזק כספי.


בעת פרסום מודעות דרושים יש להתייחס לקבוע בחוק שוויון הזדמנויות בעבודה. החוק קובע כי מעסיק (מעל 6 עובדים) אינו רשאי להפלות עובדים בקבלה לעבודה בגלל מינם, גילם, גזעם, נטייתם המינית, מעמדם האישי, מוצאם, מקום מגוריהם ועוד.  
החוק קובע את התנאים בגיוס עובדים הן בעת פרסום מודעת הדרושים והן בהליך ראיון העבודה, וחשוב להתייחס לכך ולפעול בהתאם לחוק כדי לא להסתכן בדיונים משפטיים, תביעות, קנסות ועוד.

איסור על אפליית עובדים לפני העסקה


חוק שוויון הזדמנויות בעבודה קובע כי חל איסור מוחלט על הפליית עובדים לפני העסקה – זו עבירה פלילית חמורה ולא מעט מעסיקים שילמו עד היום קנס גבוה בגלל טעויות בהליך גיוס העובדים, פרסום מודעת דרושים וראיון עבודה. למעסיק אסור להפלות מועמדים לעבודה על רקע נטייה מינית, גזע, הריון, שירות מילואים, מוצא, מעמד אישי וכדומה. כמו כן, המעסיקים לא יכולים להפלות עובד בקבלה לעבודה אם הוא מודיע בעת קבלתו לעבודה שהוא אינו מסכים לעבוד בשבת, בחג או ביום מנוחה שבועי.


בנוסף, יש לפרסם מודעת דורשים בלשון זכר ובלשון נקבה, ללא תנאים מפלים. גם בראיון העבודה יש להימנע משאלות העשויות להצביע על שיקולים מפלים של המעסיק, למשל כמה ילדים יש למועמד, האם המועמדת מתכננת להביא בקרוב ילדים לעולם ועוד.

חזרה חזרה

facebook | LinkedIn שתף ב
צרו קשר עם מומחה השמה
File Size: 3000KB Max
File Types: .doc
*שדה חובהשלח פנייה