תנאים סוציאליים ועוד דברים חשובים בהסכם עבודה - מדריך

עברת תהליך גיוס מפרך ראיונות מקצועיים, משאבי אנוש וראיון מנכ"ל, זומנת להצעת שכר... ורגע לפני קבלת ההחלטה זה הזמן ללמוד לקרוא אותה ולהבין ממה היא מורכבת:

שכר: יש תמיד לברר האם מסוכם על חוזה העסקה בשכר גלובלי או על שכר + שעות נוספות. 

יש חברות המתייחסות לשכר חודשי-לפי תקן חודשי ובמידה ועובד עובד יותר שעות ליום ופחות לאותו חודש-מקזזים את השעות הנוספות לטובת המכסה החודשית.

תנאים סוציאליים בהסכם עבודה

מעוניינים לשלוח קורות חיים באתר?

במידה ואינכם רשומים, מלאו את הטופס וצרפו קורות חיים בעמוד ההרשמה

נסיעות: הנקודה המרכזית שיש להתייחס אליה היא הרכב, כאשר יש שתי אופציות:
א. לקבל רכב בליסינג, במקרה שכזה חשוב לברר כמה מחייבים, הטווח המקובל בשוק כיום נע בין 2500-3500 ₪ לחודש.
ב. לקבל רכב חברה ולשלם עליו רק מס, המשמעות היא שלשכר העובד מתווספת הכנסה של סדר גודל של  3,000 ₪ לצורך מס (לכאורה העובד מרוויח עוד 1,600 ₪ נטו).
ג. בשני המקרים יש חברות המגבילות את כמות הדלק עד לתקרה מסוימת (מקובל בין 800-1,500₪).

מעוניינים לדעת כמה שכר לדרוש? הכנסו לטבלאות השכר המעודכנות שלנו.

הפרשות לתנאים סוציאליים

ההפרשות מתחלקות להפרשות חובה ולהטבה. ביטוח פנסיוני, מס בריאות וביטוח לאומי הינם חובה. יתר ההפרשות (כגון קרן השתלמות) הינן הטבה ונהוגות בכל חברה על פי הקיים בה. בד"כ נע בין 80-100 אחוז, כאשר בחלק מהחברות המגדירות שכר כ: שכר בסיס+שעות נוספות
(20% מסך השכר) ההפרשות להטבה יהיו על שכר בסיס ללא השעות המוגדרות כשעות נוספות.

א. מהו ביטוח פנסיוני?
• ביטוח פנסיוני (ביטוח מנהלים או קרן פנסיה) הוא תוכנית לשכירים הכולל את תשלומי המעביד והעובד לפיצויים, תגמולים ואובדן כושר עבודה. התוכנית כוללת חיסכון לגיל פרישה ולעזיבת עבודה, פנסיה, ביטוח חיים, נכות ואובדן כושר עבודה. ניתן להוסיף גם ביטוח בריאות וביטוח סיעודי.
מהם התשלומים החודשיים לביטוח מנהלים?
• לפיצויים עד 8.33% מהשכר משולם ע"י המעביד.
• לתגמולים: עד 5% מהשכר – משולם ע"י המעביד.
• לתגמולים: 5% מהשכר משולם ע"י העובד.
• ולעיתים יש הטבה נוספת של אובדן כושר עד 2.5% מהשכר משולם ע"י המעביד.

בעת עזיבת עבודה ניתן לפדות את הפיצויים והתגמולים מהפוליסה, בכפוף לתקנות מס- הכנסה.
בעל הפוליסה בביטוח מנהלים הוא המעביד, והעובד הוא מבוטח.

פדיון פיצויים בעת עזיבת עבודה


הפיצויים המצטברים בפוליסה עשויים להיות גבוהים או נמוכים יותר מסכום הפיצויים המגיע לעובד בפועל (משכורת אחרונה ברוטו כפול מספר שנות עבודה).
במקרה של עזיבת עבודה (כשיש זכאות לפיצויים), רשאי המעביד לבחור מתוך מספר אפשרויות:

א. להעביר את הפוליסה במלואה לבעלות העובד (כולל פיצויים).
ב. להעביר לעובד את הפיצויים שבפוליסה, ולשלם לו הפרש פיצויים נוסף המגיע לו על פי חוק (זה קורה לדוגמא כאשר תאריך תחילת העבודה קודם לתחילת הביטוח).
ג. לשלם לעובד את הפיצויים המגיעים לו (לא מתוך הפוליסה), להעביר לו את הבעלות על הפוליסה ללא מרכיב פיצויים, ולפדות את הפיצויים בעצמו.
העברת  בעלות אוטומטית בעת עזיבה:
ניתן להגיע להסדר מראש עם המעביד שהבעלות המלאה על הפוליסה (כולל פיצוים) תועבר לעובד בכל מקרה עזיבת עבודה, כולל התפטרות מרצון. על המעביד להעביר לחברת הביטוח מכתב הסכמה להעברת הבעלות הנ"ל, והחברה תוציא נספח מיוחד לפוליסה בנושא זה.
על חלק מהביטוחים הפנסיוניים חל או ניתן להחיל את סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים, לפיו ההפרשות השוטפות לתכנית הינן סופיות, עוברות אוטומטית לידי העובד בעת עזיבתו את מקום העבודה, והמעביד פטור מהשלמת חוסר בתחשיב פיצויים בעת עזיבה המזכה בתשלום פיצויים.

מהי קרן השתלמות?


רקע היסטורי:
קרנות ההשתלמות הוקמו לצבירת כספים לצורך השתלמות מקצועית לעובדים. כיום הקרנות הן בעיקר אפיק חיסכון עם הטבות מס.

הפרשות:
• מעביד 7.5% מהשכר (מעבר לתקרה בסך 15,712 ₪ ברוטו, העובד ישלם מס על ההפרשה)
• עובד 2.5% מהשכר
• סה"כ 10%


משיכת כספים פטורים ממס

אחרי 3 שנים מפתיחת הקרן לצורך השתלמות או אחרי תום 6 שנים לכל מטרה.

מס בריאות: גובה המס כיום 5%.
ביטוח לאומי: העובד משלם 7% (עד תקרה של 41,850 אלף ₪).

מעבר לפנסיה, לביטוח מנהלים, לקרן השתלמות ולכל שאר הדברים הקבועים, יש שלושה תנאים סוציאליים חשובים למדי לתעשיית ההייטק, גם אם מדובר בחברה בחיתולים: אופציות, קניין רוחני ושעות נוספות.

אופציה לרווח


אחד מן התגמולים המקובלים במגזר הוא האופציות ושווי האופציות ונהוג לעשות אבחנה בין חברות הייטק מבוססות ובין חברות סטארט-אפ. אומנם בשני המקרים נהוג לחלק לעובדים אופציות, אך בעוד העובדים בחברות המבוססות נהנים מיציבות יחסית, הרי שהעובדים בחברות הסטארט-אפ לוקחים סיכון יחד עם החברה. 


עוד סעיף חשוב בהסכמי העבודה הנהוגים בשוק ההייטק קשור באי תחרות. החברה מבטיחה לעצמה שלאחר שהעובד עוזב את החברה הוא לא יעבור לחברות מתחרות לפחות בתקופה הקרובה לעזיבתו ועל העובד לשים לב לסעיף זה בחוזה ולוודא שלא יהיה רחב מידי.

הקניין הרוחני


מדובר בסעיף רחב שיכול לפגוע בעובד אם הוא פיתח בעבר פטנטים ועוד לא פעל לרישומם. במצב כזה, מה שעליו לעשות הוא להודיע לפני החתימה כי הוא מעוניין להוסיף נספח חריגים, שבו יופיעו כל הפטנטים שפיתח עד כה, ועליהם לא יחול הסעיף.

מסביב לשעון 


אחת מהנקודות הכאובות באופי העבודה בהייטק היא העבודה מסביב לשעון. חוק שעות עבודה ומנוחה מחייב את החברה לשלם לעובד על כל שעה שעבד מעבר לשעות העבודה הקבועות בחוק. 

בתנאי העבודה הנהוגים בהייטק ברור שהחוק המיושן אינו מתאים. חברות ההייטק מעדיפות לתת גמישות לעובדים בשעות העבודה ובתמורה העובד עובד כמה שצריך, לפעמים בשעות מטורפות. מכיוון שאין אפשרות לעקוב אחר שעות העבודה של העובדים שבמקרים רבים עובדים מבצעים גם עבודה מהבית.
 
הפתרון שמצאו חברות ההייטק על מנת לעמוד בדרישות החוק הוא לחלק את המשכורת לשכר ולשכר עבור שעות נוספות. כלומר, החברה משלמת מראש תשלום גלובלי עבור השעות הנוספות. ובכל זאת, גם אם זה מצב העולם, כדאי לשים לב שההפרשות הסוציאליות יופרשו מסך כל המשכורת כולל השעות הנוספות.

מה הצעת שכר כוללת?

• שכר (גלובלי/לפי שעות)
• נסיעות.
• הפרשות לתנאים סוציאליים
• אופציות
• בונוסים
• ימי חופש
• טלפון סלולארי/רכב


***חלק מהמידע נלקח מפרסומים בעיתון גלובס.

 
מחבר: צוות Jobinfo

חזרה חזרה

facebook | LinkedIn שתף ב
צרו קשר עם מומחה השמה
File Size: 3000KB Max
File Types: .doc
*שדה חובהשלח פנייה