מה ההבדל בין חל"ת לפיטורין בהיבט זכויות העובד

הוירוס שיצר טלטלה בשוק התעסוקה

בחודשים האחרונים, בעקבות מגפת הקורונה העולמית, עובר המשק הישראלי כולו טלטלה, המשפיעה על שוק העבודה בכלל ועל זכויות העובד בפרט. כך, בענפים רבים, בהם מגוון מקומות עבודה בהייטק, במערכת החינוך, בתעשייה, בתעופה ובמלונאות, כמות גדולה של עובדים נשלחו הביתה לחופשה ללא תשלום – חל"ת.

וירוס הקורונה

מדובר בסיטואציה ייחודית ומורכבת, לפיה העובדים נשלחים הביתה ללא תשלום אולם הם לא באמת מפוטרים ממקום העבודה. לכן, חשוב להבין לעומק את ההבדלים המהותיים החלים מבחינת זכויות העובד בהיבט הכלכלי והתעסוקתי, בין מצב של חל"ת לבין פיטורים.

 

מהי המשמעות של הוצאה לחל"ת?

הוצאה לחל"ת על ידי המעסיק אינה דומה למצב של פיטורים, שבו מסתיימים יחסי העבודה בין העובד לבין המעסיק אלא מדובר רק על השהייה שלהם לתקופה זמנית קצובה. במצב זה, המעסיק אינו מחויב בתשלום שכר לעובד והעובד אינו מחויב להגיע לעבודה, אולם בסוף התקופה יש להחזיר את העובד לעבודתו, בדיוק באותם תנאים שבו הועסק טרם היציאה לחל״ת.

חל"ת הוא הליך הנעשה בהסכמה בין המעסיק לבין העובד, כאשר גם לעובד עומדת הזכות לצאת לחל"ת בכפוף לקבלת אישור המעסיק ובתאום מראש. מנגד, אם המעסיק החליט מיוזמתו להוציא עובד לחל״ת והוא אינו מרוצה מכך, יש לו אפשרות להתפטר בדין מפוטר. כלומר, העובד יהיה זכאי לקבל את פיצויי הפיטורין ואת יתר זכויותיו. אולם, העובד אינו רשאי להתפטר ישר לאחר שקיבל את ההודעה על החל"ת אלא עליו לתת למעסיק התראה מראש, לפי המועדים שבחוק.

זכויות העובד בתקופת חל"ת

ככלל, למעסיק יש אפשרות חוקית להוציא עובד לחל״ת ביוזמתו, כאשר במצבים מסוימים בהם מדובר על חופשה ללא תשלום מעבר ל-30 ימים, קמה לעובד הזכות לקבל דמי אבטלה.

בתקופת החל"ת חייב המעסיק לשלם לעובד דמי ביטוח לאומי עבור החודשיים הראשונים, אם אינו עובד באותו זמן במקום עבודה אחר, בין אם מצא עבודה חדשה דרך חברת השמה או באופן עצמאי דרך מודעות דרושים.

במהלך החל"ת, מושהות הזכויות הבסיסיות והטבות נלוות המגיעות לעובד מכוח דיני העבודה. כך, הזכות לקבלת שכר עבודה, דמי חופשה, ימי מחלה ודמי הבראה. המעסיק גם לא נדרש להפריש לעובד את התשלומים השוטפים לקרן הפנסיה או לקרן ההשתלמות, אלא אם חוזה העבודה הקיבוצי או האישי בין הצדדים קובע אחרת. המעסיק רשאי לשלול מהעובד בתקופה זו הטבות המעוגנות בחוזה ביניהם, כגון שימוש ברכב, טלפון סלולרי או מחשב נייד של החברה, אם אין הוראה האוסרת זאת בהסכם האישי ו/או הקיבוצי.

מאחר ובמהלך חל"ת מוקפאים יחסי העבודה בין הצדדים, לעובד נשמר הוותק בעבודה אותו צבר טרם היציאה לחל"ת, אך הוא אינו צובר וותק בתקופה זו לצורך חישוב זכויות התלויות בכך, כגון חופשה שנתית, דמי הבראה או ימי מחלה.

חזרה

facebook | LinkedIn שתף ב
צרו קשר עם מומחה השמה
File Size: 3000KB Max
File Types: .doc
*שדה חובהשלח פנייה