שוויון בעבודה: חופשת לידה

הדרך לחופשת לידה שוויונית עבור גברים ונשים החלה, אך היא צפויה להיות ארוכה. חוק עבודת נשים קובע את משך חופשת הלידה לעובד או לעובדת לאחר הלידה, ונכון להיום עובדת בעלת ותק עבודה של 12 חודשים לפחות, אצל אותו המעסיק או באותו מקום עבודה, זכאית לקבל חופשת לידה לתקופה של 26 שבועות.

במהלך החופשה העובדת אינה זכאית לתשלום שכר, עם זאת היא זכאית לתשלום דמי לידה מהמוסד לביטוח לאומי בחלק מהתקופה. גם בן הזוג של היולדת זכאי לחופשת לידה בהתקיים תנאים מסוימים עליהם נרחיב בהמשך הכתבה.

שיוויון בעבודה

בשנים האחרונות יש לא מעט דיונים בכנסת, בוועדות ובארגונים השונים בנושא שוויון זכויות בעבודה בין גברים לנשים. כידוע לכם, יש פערים גדולים ומשמעותיים בין נשים לגברים מבחינת שוויון בעבודה, בין היתר גם בנושא חופשת לידה, וכמובן גם מבחינת פערי שכר. המחוקק הישראלי הרים את הכפפה ופועל בשנים האחרונות לתיקון העוול והפערים שנוצרו במקומות העבודה מבחינת שוויון זכויות, אך הדרך לשוויון מלא עדיין ארוכה. חברות הייטק נחשבות למובילות בתחום השוויון בעבודה, הן מובילות בנושא השוויון בין גברים לנשים, והשפעתן ניכרת אצל מעסיקים בתחומים אחרים ועל המחוקק.

נשים תופסות משרות בכירות יותר בהייטק

ההייטק הישראלי נחשב לקטר הצמיחה של הכלכלה והמשק המקומי, וחברות ההייטק מובילות מבחינת חברתית, כלכלית ותעסוקתית. לאור המגמה בארצות הברית לעידוד נשים לעבוד בהייטק, החלו החברות בישראל לגייס יותר נשים לתפקידים השונים, כיום ניתן למצוא יותר נשים במשרות בכירות בהייטק, אך המשרה הבכירה היא תובענית, ולא מעט נשים מתקשות לשלב בין עבודה וקריירה לבין הורות וזוגיות.

לכן, נושא השוויון בעבודה זוכה בשנים האחרונות לדיון מעמיק ולעניין רב, וכיום יש חברות הייטק גדולות המציעות לעובדים לקחת חופשת לידה ארוכה יותר מתנאי הזכאות לפי המוסד לביטוח לאומי, בדרך כלל בתשלום מלא.

חופשת לידה – מהן הזכויות בחוק?

במרוצת השנים המחוקק הישראלי עדכן לא פעם את החוק כדי להעניק זכויות הוגנות וטובות יותר לעובדות לאחר לידה, ובמקביל העניקו זכויות גם לעובדים הגברים כדי לאפשר להם לסייע לבת הזוג, לטפל בתינוק שזה עתה נולה ולהיות הורים מעורבים ופעילים יותר.

החוק קובע כי מעסיק לא רשאי לפטר עובד או עובדת במהלך חופשת לידה, ובנוסף הוא לא יכול לפטר את העובד/ת במשך 60 ימים לאחר החופשה. החוק קובע כי עובדת שעבדה לפחות 12 חודשים אצל אותו המעסיק או באותו מקום עבודה זכאית לחופשת לידה והורות של 26 שבועות. אם היא עבדה פחות מ-12 חודשים אצל המעסיק או באותו מקום עבודה, היא זכאית לחופשת לידה של 15 שבועות, כאשר העובדת יכולה לקחת עד 7 שבועות מתקופת החופשה עוד לפני תאריך הלידה המשוער.

במהלך חופשת הלידה העובדה ממשיכה לצבור זכויות סוציאליות במקום עבודתה, והחוק מאפשר לה לקחת גם חופשה ללא תשלום בתום חופשת הלידה, והמעסיק לא יכול לפטר אותה בתקופה זו. 

במסגרת קידום השוויון בעבודה, עובדים בחברות הייטק יכולים לממש את זכאותם ולצאת לחופשת לידה כדי להחליף את בת הזוג שבוחרת לקצר את החופשה שמגיעה לה, או במקרים בהם היולדת מוותרת על דמי לידה עבור השבוע האחרון כדי להעביר את הזכות לבן הזוג או כאשר היולדת אינה מסוגלת לטפל בפעוט עקב נכות או מחלה.

חזרה

facebook | LinkedIn שתף ב
צרו קשר עם מומחה השמה
File Size: 3000KB Max
File Types: .doc
*שדה חובהשלח פנייה