המודל ההיברידי מת?

משבר הקורונה כבר מאחורינו אך המודל של העבודה ההיברידית עדיין חי ונושם ועובדים רבים, בהייטק ובענפים אחרים, ממשיכים לשלב בין עבודה מביתם לעבודה במשרד. בתקופה האחרונה החל דיון משמעותי על יעילות ואפקטיביות של המודל ההיבירידי, וחלק מענקיות הטכנולוגיה החלו להורות לעובדים שלהם לחזור לעבודה מהמשרדים בלבד. לכן, נשאלת השאלה האם מודל העבודה ההיברידית מת וחלף מן העולם או שהעבודה ההיברידית עדיין כאן ותישאר איתנו לעד.

מודל העבודה ההיברידית

חברות ההייטק המובילות מכריזות מלחמה על עבודה היברידית

בחודשים האחרונים החלו חברות ותאגידי הייטק לשלוח לעובדים שלהם מכתבים לצורך עדכון על חזרה לעבודה מהמשרד. חברות הייטק גדולות כמו פייסבוק (מטא), גוגל ואמזון יצאו בתקופה האחרונה לקרב עיקש מול העובדים שהתרגלו לעבוד מביתם, והן מעוניינות להחזיר את העובדים למשרדים. בעקבות המגמה שהחלה על ידי ענקיות ההייטק, גם עובדים בענפי תעשייה אחרים החלו לקבל דרישה לחזור לעבודה מהמשרדים, אך כצפוי יש לא מעט עובדים המתנגדים לכך.

אגב, חשוב לזכור כי יש עובדים רבים בהייטק שעברו לעבודה היברידית עוד לפני תקופה הקורונה, וכמובן רבים אחרים עבור למודל ההיברידי בגלל התפרצות וירוס הקורונה. בתקופת משבר הקורונה היו עובדים רבים, בעיקר בהייטק, שניצלו את האפשרות לעבוד מרחוק כדי לעבור לחו"ל ולעבוד ממדינה זרה, ואחרים בחרו בחיים של נוודים דיגיטליים, לכן הדרישה לחזור למשרד מציבה אותם בפני דילמה קשה ומורכבת.

מה גרם לשינוי אצל המעסיקים?

כדאי לדעת כי מודל העבודה ההיברידית אינו חדש והוא החל עוד הרבה לפני משבר הקורונה. ישנם דיונים רבים באקדמיה ובעיתונות הכלכלית לגבי יעילות המודל ההיברידי והדעות נחלקות לבעד ולנגד. לאחרונה התפרסמו מספר מחקרים אקדמיים שבדקו את יעילות העובדים המועסקים לפי המודל ההיברידי. אחד מהמחקרים פורסם בחודש אפריל 2023, המחקר בוצע ב-MIT ולטענת החוקרים התקופה של העובדים מהבית הייתה נמוכה בכ-18% בהשוואה לתפוקה של העובדים מהמשרד באותו תפקיד.

מחקר נוסף שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת אסקס גילה נתונים דומים כאשר השוו את התפוקה של עובדים מהבית לתפוקת העובדים מהמשרד.  הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה של ארצות הברית חקרה את המודל ההיברידי ופרסמה כי מי שעובד מביתו לרוב עובד כשעתיים וחצי פחות בהשוואה לעובד מקביל הנמצא במשרד.
לכן, אין זה פלא כי חברות הייטק גדולות החלו לדרוש מהעובדים שלהן לחזור לעבודה מהמשרד. יחד עם זאת, עובדים רבים מתנגדים לשינוי זה והם אינם מוכנים לוותר על המודל ההיברידי. העובדים שמתנגדים למהלך טוענים כי המעסיקים צריכים למדוד את התפוקה שלהם לפי ביצוע ולא לפי שעון נוכחות.

בשורה התחתונה, המודל ההיברידי מתערער בתקופה האחרונה אך סביר להניח שהוא לא ייעלם לגמרי מהשוק, מאחר שיש לו גם יתרונות עבור המעסיקים והעובדים. המעסיקים הגדולים משוכנעים כי המודל ההיברידי פחות טוב עבורם לכן הם מנסים ללחוץ על העובדים לחזור למשרד ולעבוד כמו פעם. סביר להניח כי המודל ההיברידי יישאר, אך לא בהיקפים הקודמים.

חזרה

facebook | LinkedIn שתף ב
צרו קשר עם מומחה השמה
File Size: 3000KB Max
File Types: .doc
*שדה חובהשלח פנייה