הקמת שדה אגרו-וולטאי: מה זה אומר

ישראל היא מדינה חמה ושטופת שמש, רוב ימות השנה, על כן זה מתבקש כי המדינה תעודד הקמת מיזמים להפקת אנרגיה סולארית. לאחרונה, הוחלט ברמ"י (רשות מקרקעי ישראל) לאשר הקמת מיזמים חדשים להפקת אנרגיה סולארית בשטחים חקלאיים המשמשים לגידולים שונים, כלומר הקמת מתקני אגרו-וולטאיים, ללא פגיעה בגידולים עצמם, ובכך למעשה ניתן להגדיל את היקפי ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות. ההחלטה פורצת הדרך תאפשר לעשות שימוש משולב לחקלאות ולאנרגיה בעשרות אלפי דונמים חקלאיים.

הקמת שדה אגרו-וולטאי

חשוב לזכור כי היעד של מדינת ישראל להפקת חשמל ממקורות של אנרגיה מתחדשת הוא להגיע ל-30% מתצרוכת החשמל. עד היום אושרו עשרות פרויקטים להקמת שדה אגרו-וולטאי קרקעי, במרחבים שונים בצפון ובדרום המדינה. ההכרזה של רמ"י משנה את כללי המשחק מאחר שהיא מאפשרת לעשות שימוש כפול בקרקע חקלאית, וכך נמנעים מפגיעה חמורה ומשמעותית בהיקף השטחים המשמשים לחקלאות, כפי שהיה נהוג עד כה.

הקמת שדה אגרו-וולטאי

ישראל היא מדינה מתקדמת בתחום מתקני האגרו-וולטאי, ויש לא מעט חברות הייטק המפתחות מערכות וטכנולוגיות חדשניות בתחום זה. כדאי לדעת כי רוב חברות ההייטק העוסקות באנרגיות מתחדשות מפתחות מערכות וטכנולוגיות מתקדמות המשווקות בעיקר למדינות זרות, בדגש על אירופה וארצות הברית. 

הפרויקט הראשון להקמת שדה אגרו-וולטאי, בהיקף מסחרי, החל את דרכו בשנת 2022 במעלה גלבוע. המתקן החדש נועד לאפשר שימוש מושכל וכפול במשאבי הקרקע, וכך ניתן לשלב בין גידולים חקלאיים לבין הפקת חשמל מאנרגיה מתחדשת, והמדינה מקדמת את יעדיה האנרגטיים ללא פגיעה בביטחון התזונתי למשק המקומי.
כדאי לדעת כי על פי מחקרים שבדקו את יעילות מתקני האגרו-וולטאי בשטחים חקלאיים מגלים כי מעבר לייצור החשמל באמצעות אנרגיות מתחדשות, הקמת המתקן מעל הגידולים החקלאיים תורמת לחיסכון בהשקיה ובנוסף הפאנלים יוצרים מעין הצללה המגנה על הגידולים החקלאיים מפני נזקי השמש, כיוון שהטמפרטורה מתחת לפאנלים נמוכה יותר, וכך למעשה חל שיפור בתפוקת הגידול החקלאי בשדה, והחקלאי יכול להרוויח יותר כסף.

בשורת החקלאות הסולארית

בשנים האחרונות החלו חברות הייטק ישראליות להקים מיזמי מתקני אגרו-וולטאי ברחבי העולם, ובעקבות האישור של רמ"י, החברות מתמקדות כיום בהטמעת הבשורה של חקלאות סולארית לאחר הצלחת מיזמים שונים בצרפת ובמדינות נוספות.   
בשורת החקלאות הסולארית כרוכה בפיתוח חדשני על ידי חברות הייטק מובילות, ולאחר פיילוט מוצלח תחת פיקוח הדוק של משרדי החקלאות והאנרגיה, הוחלט לעודד הקמת מיזמים חדשים לשימוש משולב בקרקעות החקלאיות. 

ישראל היא מדינה קטנה לכן הקרקע נחשבת למשאב מוגבל, ומסיבה זו הוחלט לעודד שימוש משולב בקרקעות החקלאיות במקום לעודד הקמת מיזמי ענק להפקת חשמל נקי התופסים שטחים גדולים ונרחבים. להייטק הישראלי יש תפקיד חשוב ומרכזי בתחומי האנרגיות המתחדשות, ויש חברות רבות העוסקות בתחום זה והן מפתחות מערכות חדשניות המותאמות לשדות אגרו-וולטאי, והידע נמכר גם בשווקים הגלובליים ותורם להכנסות המדינה. 

חזרה

facebook | LinkedIn שתף ב
צרו קשר עם מומחה השמה
File Size: 3000KB Max
File Types: .doc
*שדה חובהשלח פנייה