כיצד לזהות סימנים להתנכלות של מנהל לעובד

עובדים רבים השכירים במשק הישראלי חווים התעמרות מצד מנהל או קולגה במהלך שנות עבודתם. נתון זה מעיד על היקף התופעה, כאשר פוגענות בעבודה גורמת לפי נתוני משרד הכלכלה והתעשייה להפסד של כשני מיליון ימי עבודה ולנזק פיננסי עצום למשק.

התעללות נפשית בעבודה

בשנים האחרונות גוברת המודעות לנושא ההתעמרות בעבודה, הנושא עולה לדיון פעם אחר פעם בשיח הציבורי, והמחוקק הישראלי החליט לטפל בתופעה. בשנת 2015 הוגשה הצעת חוק למניעת התעמרות בעבודה, התשע"ה-2015.

מעוניינים לשלוח קורות חיים באתר?

במידה ואינכם רשומים, בצעו הרשמה מהירה בעמוד הבא

חפשו את משרת ההיטק המבוקשת בחלון החיפוש המוצג בעמוד הבית

מהי התעמרות (פוגענות) בעבודה?

התעמרות בעבודה, המכונה גם פוגענות בעבודה או התנכלות תעסוקתית, הינה התנהגות אגרסיבית, באופן חוזר ונשנה, כלפי עובד. התנהגות זו יכולה לבוא לידי ביטוי באופן מילולי, או לא מילוי, לדוגמה השפלה, יחס מזלזל, התנכלות, הרעת תנאי עבודה ,התפרצויות זעם, מחווה גופנית מאיימת וכיוצא בזה. במקרים קיצוניים פוגענות בעבודה מגיעה עד לכדי התעללות פיזית ואלימות.

במקרים רבים התעמרות בעבודה מגיעה מצד המנהל כלפי עובד הכפוף אליו או לעובד עמית, זו תופעה נפוצה, ובעקבות ריבוי המקרים אימצו בתי המשפט בארץ את עקרונות הצעת החוק למניעת התעמרות בעבודה, והנושא אף עוגן בדיני העבודה בישראל. כלומר, כיום יכול עובד הסובל מהתנהגות של מנהל מתעמר לתבוע אותו בבית דין לעבודה ולזכות בפיצויים בגין עגמת נפש.

מקרים שכיחים של התעמרות בעבודה מצד מנהלים ועובדים

התעמרות בעבודה עשויה לגרום לעגמת נפש קשה, לצלקת נפשית חמורה, וקרו כבר מקרים של התאבדות בגלל מנהל מתעמר בעבודה. לכן, אין זה פלא כי הנושא עלה לשיח הציבורי והמחוקק נדרש לספק פתרונות למיגור התופעה.

פוגענות בעבודה עשויה להגיע מצד מנהל או עמית לעבודה, ולאף עובד לא מגיע יחס כזה. כל עובד הסובל מהתופעה חייב לפעול ולא להסכים ליחס זה ולכל התעללות נפשית בעבודה, לכן במידה וחשים כי זהו המקרה במקום העבודה שלכם מומלץ לפנות לייעוץ משפטי או לגורם מקצועי בארגון.

בין המקרים השכיחים של התעמרות בעבודה:

  • יחס משפיל מצד מנהל או עובד אחר
  • השפלה מקצועית פומבית
  • התעלמות ואדישות מופגנת כלפי העובד
  • הפצת שמועות ודברי רכילות במזיד ובכוונה לפגוע בעובד
  • התנהגות באופן מאיים עם או ללא ביטוי מילולי
  • המעטה בערך חשיבותו של העובד או בערך דעותיו
  • ביקורת חמורה ועקבית
  • חרם ויצירת בידוד חברתי כלפי העובד
  • השפלה מילולית על רקע גזע, דת, מין, מבטא, נכות, מראה וכדומה
  • צעקות, צרחות והתפרצויות זעם כלפי העובד

מה נקבע בחוק התעמרות בעבודה בישראל?

חוק התעמרות בעבודה נועד להגן על העובדים השכירים מפני יחס פוגעני ומעליב, אלימות מילולית ופיזית וכל התנהגות פוגענית אחרת. החוק נועד להגביר את המודעות לנושא חשוב זה, למגר את התופעה ולהנחות מנהלים ועמיתים כיצד מותר ונכון לנהוג כלפי עובדים בארגון.

ביולי 2015 אישרה הכנסת את הצעת החוק הטרומית למניעת התעמרות בעבודה, במסגרת החוק נקבע כי עובד הסובל מהתופעה רשאי לתבוע עד לסכום של 120,000 ₪. עם זאת, בהיעדר חקיקה ספציפית ומוגמרת בגין התעמרות בעבודה, בתי הדין לעבודה החריפו את הטון כנגד מנהלים ועמיתים מתעמרים, ב-2016 פסק בית הדין לענייני עבודה בירושלים על פיצוי כספי בסך 80,000 ₪ לעובד שסבל מהתופעה בגין עגמת נפש.

בנוסף, ניתן לתבוע מנהל מתעמר במסגרת החוקים הקיימים כגון חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, חוק למניעת הטרדה מינית, חוק פיצויי פיטורין. במידה והעובד נפגע פיזית בעקבות התנכלות פיזית כלפיו במקום העבודה, הוא רשאי לתבוע את ביטוח לאומי על מנת לקבל הכרה כנכה. יודגש, כי בכל מקרה בו קיים חשש להתעמרות בעבודה מצד מנהל או עמית, מומלץ לפנות לייעוץ משפטי.

מחבר: צוות Jobinfo
מחבר: אמיר גבאי- רו"ח

חזרה

facebook | LinkedIn שתף ב
צרו קשר עם מומחה השמה
File Size: 3000KB Max
File Types: .doc
*שדה חובהשלח פנייה