איך הופכים את עובדי דור ה-Y לעובדים אפקטיביים יותר
לפני שנתחיל לספר על הדרכים שבהן ניתן לגשר על פערים בין הדורות בתוך צוותי עבודה, באם ישנם כאלו, ואולי אפילו כיצד ניתן לנצל פערים אלו לטובת עבודה יותר טובה של הצוות, ננסה לתת מספר אפיונים כלליים לדורות שעליהם אנחנו מדברים במאמר זה. חלק מהאפיונים מורכבים ממיתוסים שמתבררים כלא נכונים במפגש עם אותם עובדים בני הדורות השונים, מכיוון שלכל אדם ישנו כמובן אופי שונה ודרכים שונות להתמודדות עם השינויים העצומים בשוק העבודה בכלל ובתחום הטכנולוגי בפרט.
דור ה- Y – הדור הצעיר יותר שנולד בין השנים 1980 ועד 2001, מאופיין על פי רוב ביכולות טכנולוגיות גבוהות, היכרות מושלמת עם העולם המקוון ושימוש בלתי פוסק בו החל מגלישה באינטרנט לצורך השגת מידע וכלה בהורדת אפליקציות מורכבות לטלפון הנייד. בני דור ה- Y חשופים ומודעים יותר לשפע של המידע הקיים ובעבורם העולם הגלובלי הופך לקטן יותר ופותח שפע של הזדמנויות בארץ ומעבר לים. בני הדור הצעיר מסתגלים במהירות רבה יותר לשינויים ובעיקר לשינויים טכנולוגיים.
המיתוסים לגביי דור ה- Y בנוגע לתחום העבודה הם שבני הדור הזה מאבדים עניין במהירות, הם אינם נאמנים למקום עבודה אחד. הם הישגיים יותר, זקוקים להכרה מתמדת בהישגים שלהם, מחפשים ללא הרף אחר הפידבקים החיוביים, רוצים להנהיג ולהוביל והם אינם מהססים להחליף מקומות עבודה במהירות אם מוצעים להם תנאים יותר טובים, או אם הם מאבדים עניין במקום העבודה הקודם.
דור ה- X - הדור הוותיק מעט יותר שנולד בין השנים 1965 ועד סוף שנות השבעים, מאופיין על פי רוב בנאמנות למקום העבודה, עובדי דור ה- X מחפשים בדרך כלל אחר הקביעות והיציבות, העבודה בשבילם היא בעיקר לצורך פרנסה ופחות למען הישגיים אישיים, כלומר היא נתפסת כצורך קיומי.
דור ה- X מתקשה לעיתים להתמודד עם השינויים המואצים בטכנולוגיה, מתקשה להסתגל למהירות שבה המידע מועבר, שם פחות דגש על תחושת הסיפוק, פחות פתוח לחדשנות בעבודה ובמקרים מסוימים פחות חשוב לו להיות חלק מהחברה בעבודה, במיוחד אם מדובר בעובדים צעירים ממנו.
ככל שאנשי דור ה- X מתקרבים בגילם לדור ה- Y, כך גם מאפייני התנהגותם קרובים למאפייני התנהגות דור ה-Y , בעיקר בתחומים של החלפת מקצוע אחד לפחות, במהלך הקריירה התעסוקתית שלהם וגם בתחום של פתיחות לשימוש באינטרנט ובטכנולוגיות מתקדמות הנלוות אליו.
השאלה הנשאלת כמובן, האם, כאשר יש לנו צוות מקצועי אשר מורכב מעובדים צעירים ועובדים מבוגרים יותר, פער הדורות והפער בתפיסות העולם פוגע בעבודת הצוות? האם באמת העובדים הצעירים מתייחסים בזלזול לוותיקים יותר? האם הפערים גורמים לוויכוחים ולחוסר שיתוף פעולה וכדומה? והאם ניתן להתגבר על הפערים הללו על ידי התייחסות שונה לכל אחד מחברי הצוות?
אם אתם מרגישים שיש בצוות שלכם פער בין הדורות ושהפער הזה יוצר חיכוך בתוך הצוות ופוגע באפקטיביות שלו, אתם בהחלט יכולים לנקוט במספר צעדים פשוטים לצורך קידום הצוות ואיחודו.
קודם כל עליכם להעניק הכשרה מתאימה לצוות הבוגר יותר, קורסים מקצועיים מעשיים, הקשורים לטכנולוגיות העכשוויות שאיתן החברה עובדת על בסיס קבוע, יעזרו לחברי הצוות הבוגרים להגיע לאותן יכולות של הצוות הצעיר יותר ולגשר על הפער הטכנולוגי.
אפשר להפוך בצורה יזומה את הדור הבוגר למעין מורים ומדריכים של הדור הצעיר, כלומר לתת לדור הוותיק את הקרדיט ואת הסמכויות להדריך את הדור הצעיר, בתחומי הידע והניסיון שהוא צבר בתחומים ספציפיים ובאמצעות כך לגרום לדור הצעיר לכבד את הדור הבוגר ולסמוך על שיקול דעתו.
נסו להעניק יותר משובים לכל הצוות, אמנם הדור הצעיר זקוק לכך יותר בהשוואה לדור הוותיק, אבל אף אחד, אף פעם, לא מתנגד למשובים חיוביים ולעידודים.
נסו ליזום פעולות גיבוש חברתיות שיחזקו את הקשר החברתי בין הדור הצעיר לבוגר, הפעילויות יכולות להיות גם מחוץ לשעות העבודה ומבוססות על הנאה, גיבוש ואתגרים משותפים.
אפשר לגשר על פערי התפיסה בין הדורות על ידי פיצול סמכויות. אם הדור הבוגר לדוגמה הוא האחראי על נושא קשרי הלקוחות, הדור הצעיר יכול להיות אחראי על פיתוח הטכנולוגיות או השירותים הניתנים. כלומר עליכם להשתמש ביתרונות שמביא עמו כל דור לעבודה על ידי חלוקת תפקידים מתאימה, כאשר רק איש אחד הוא הקובע הסופי של אופן ההתנהלות בתחום הספציפי, בהתאם לכישורים שלו.
והכי חשוב - תנאי עבודה טובים, יחס הוגן, עידוד יוזמות, פיתוח מנהיגות, תגמולים ומשובים חיוביים יעזרו לכל העובדים להרגיש טוב יותר, בין אם מדובר בעובדי דור ה- Y או בעובדי דור ה- X. בדרך כלל צוות המורכב מעובדים צעירים ועובדים ותיקים היודע להשתמש ביתרונות שכל דור מביא עמו, הוא צוות אפקטיבי ויעיל הרבה יותר.